maandag 13 mei 2013

Hole in the wall - 'Letting it happen'

Ik kende de video nog niet, maar inspirerend is hij zeker: Sugata Mitra plaatste in 1999 een computer in de opening van zijn kantoor dat grensde aan de 'slums' van New Dehli. Hij verbond de computer met internet en wachtte af wat er zou gebeuren. Al snel waren kinderen aan het browsen!

Hij herhaalde het experiment door heel India in de jaren erna en ontdekte dat er op alle plekken in luttele uren tijd van alles met de computer werd gedaan. En het maakte daarbij niet uit of men engels sprak of niet. Er werd gebrowsed, muziek opgenomen, gechat, games gespeeld, gedownload en mee geleerd.

Kinderen tussen 6 en 13 jaar leerden eenvoudigweg van elkaar en het maakte daarbij niet uit of ze de computer zelf bedienden of toekeken en advies gaven. Het enige dat Sugata Mitra deed was het werkend apparaat beschikbaar stellen en 'letting it happen'.

Nu is bovenstaande geen pleidooi om ict-middelen 'zomaar' in te zetten, maar eenzelfde effect zie je bij het gebruik van tablets: binnen korte tijd weten kinderen daar prima mee om te gaan. Vaak hoor ik nog van mijn studenten: "Ja maar, dat kunnen ze niet". Als er ergens een goed argument gegeven wordt om leerlingen meer zelf de bediening en mogelijkheden van ict-middelen te laten onderzoeken en te laten leren van en met elkaar dan wordt het wel hier gegeven. Focus op het leerdoel en de boodschap en leer van en met elkaar (en de leerlingen).

Meer lezen: http://www.hole-in-the-wall.com
 

Geen opmerkingen: