maandag 2 juli 2012

PaboNieuwsDienst: Passend onderwijs en ict

De conferentie 'Gewoon Speciaal ICT' is een speciale conferentie waar professionals uit het onderwijs kunnen leren van experts uit het veld en kunnen zien wat de laatste ontwikkelingen zijn op het gebied van ICT en passend onderwijs. De 'Gewoon Speciaal ICT' conferentie is een initiatief van Kennisnet, ICT&E en Vives en vond plaats tijdens IPON2012 op 28 maart jl. in hal 8 van Jaarbeurs Utrecht.
De conferentie past in de omslag naar passend onderwijs waarbij de leerlingen met een beperking meer op reguliere scholen terecht zullen komen. De expertise, die nu bij de ambulante begeleiding zit, moet anders worden georganiseerd. Het doel van deze conferentie is om bestaande expertise uit het regulier en speciaal onderwijs te ontsluiten en te delen. De conferentie omvat een groot aantal workshops, seminars en presentaties betreffende het gebruik van ict en adaptieve technologie ter ondersteuning van het leren in het regulier en speciaal onderwijs (zoals autisme, cluster 1 t/m 4, VSO, ZML, langdurig ziek). Daarnaast was er een 'glazen klas' ingericht om een ochtend in het speciaal onderwijs te ervaren.

Het thema 'Passend onderwijs en ict' stond centraal in de workshops die werden gehouden tijdens de conferentie 'Gewoon Speciaal' op de IPON 2012. Lees de artikelen van de sprekers.

'Differentiëren met ict in het speciaal onderwijs' door Elle Peters, Susan Spekschoor en Lidi Schepers (werkzaam als ict-coördinator bij De Onderwijsspecialisten).
'Dyslexie en ict' door Nancy Verbeten (remedial teacher, dyslexie-behandelaar en lees- en dyslexiespecialist).
'Gamification. De kracht van games benutten om (passend) onderwijs vorm te geven' door Margreet van den Berg (gespecialiseerd in informatie (gedrukt of digitaal, in tekst, games, illustraties enz.) en communicatie m.b.v. ICT).
'Ict in Passend Onderwijs' door Frank Evers (programmamanager bij Kennisnet).
'Onderwijs in Beweging met Kinect' door Hans Smeele (projectleider op Mytylschool ‘De Ruimte’ in Bergen).
'Op Maat Eduware nu ook op tablet' door Harm Hofstede (gecertificeerd trainer voor Op Maat Eduware en zelfstandig ondernemer).
'Passend Onderwijs dankzij ict' door Dick Lunenborg, Nicole van Klink, Jurgen van Groningen Schinkel (resp. Assistive Technology Specialist Bartiméus, ergotherapeut Revalidatiecentrum De Hoogstraat, Medewerker Onderwijs & ICT Stichting De Kleine Prins).

Bron: speciaalonderwijs.kennisnet.nl, zonder datum

Met dank aan de PaboNieuwsdienst!
Print

Geen opmerkingen: