zaterdag 28 mei 2011

Voornemens ministerraad voor verbetering primair en secundair onderwijs

In het regeerakkoord heeft het huidige kabinet opgenomen dat de opbrengsten van het onderwijs omhoog moeten. Daartoe heeft het ministerie van Onderwijs drie actieplannen opgesteld, die grofweg het volgende behelsen:

1. Voor de kinderen in het basisonderwijs vanaf 2013 een verplichte centrale eindtoets, waarbij de gemiddelde Cito-score moet stijgen van 535 nu naar 537 in 2015.

2. Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs vanaf 2014-2015 een tussentijdse toets voor Engels, Nederlands en wiskunde.

3. Voor leerkrachten:

studenten die vanaf september 2012 met een lerarenopleiding beginnen moeten voortaan slagen voor landelijke toetsen
het aantal leraren met een masterdiploma moet toenemen
vanaf 2018 wordt een beroepsregister bijgehouden waarin alle leraren worden opgenomen, onder voorwaarde dat ze zich voldoende laten nascholen
leraren gaan elkaar beoordelen (zie ook dit bericht)
schoolleiders worden kritischer.

"Opbrengstgericht werken, noemt het kabinet dat. De bewindslieden geloven dat wie zijn ambities duidelijk in beeld heeft, beter presteert. Scholen zelf moeten ook met die gedachte aan de slag: het aantal scholen dat 'opbrengstgericht' werkt, moet in 2015 zijn verdubbeld. (...) Scholen die uitblinken, wacht een beloning: ze mogen zich het predikaat 'excellent' aanmeten."

Bron: VKBanen.nl, 24 mei 2011

Lees hier het gehele artikel
Met dank aan de PaboNieuwsdienst

Geen opmerkingen: