maandag 16 mei 2011

Een e-mailaccount aanmaken in livemail voor kinderen en instellen van privacyopties

Ooit komt de dag dat je zoon of dochter haar eerste mail ontvangt of wil versturen. Zo kwam een van de vriendinnen van mijn dochter dol gelukkig vertellen dat zij in het bezit is van haar eigen e-mailadres. Ze leert lezen en schrijven en heeft een oma in een ver buitenland. E-mail is dan een mooie aanvulling op de communicatie en een leuke manier om het taalgevoel verder te ontwikkelen.

Maar waar moet je op letten als je een e-mailadres aanmaakt?
- Kies een e-mailadres dat ook later nog gebruikt kan worden en dat makkelijk te onthouden is, voornaamachternaam@... is iets dat een levenlang mee kan gaan en zowel prive als voor allerlei andere doeleinden gebruikt kan worden;
- Kies een wachtwoord dat makkelijk te onthouden is en zorg dat je het zelf ook kent. Zo kun je af en toe in de gaten houden wat er allemaal op de e-mail gebeurt.
- Wordt er een nieuw wachtwoord aangevraagd, zorg dan dat de e-mail naar jezelf als ouder gaat, zodat jij het goed moet keuren: zo houd je de controle.
- Bij een hoop e-maildiensten worden standaard andere zaken 'aangemaakt' of 'opengezet'. Let daarop en scherm ze af of blokkeer ze.
- Controleer de privacysettings: bij een hotmail-account/live-account kun je instellen dat mensen je niet kunnen vinden.

Natuurlijk staat of valt alles met een opvoeding in mediawijsheid. Begeleid je kinderen in de eerste stappen op internet, wijs ze op gevaren en leg ze uit wat spam is, wat je kunt doen als je een mail krijgt die je niet vertrouwt, wat je moet doen als je vervelende mails krijgt. Vertel ook dat je je e-mail niet zomaar aan iedereen moet geven, dat je wachtwoord echt geheim is en hoe hard iemand ook zeurt dat je dit nooit aan iemand hoeft te vertellen. Door hier van jongs af aan mee te beginnen, worden dit hopelijk vertrouwde zaken in een gezin/groep en kun je een hoop naars voorkomen.

Instellen van privacysettings in hotmail/livemail
Een hoop mensen kiezen voor hotmail/livemail. Voordeel: je hebt meteen een MSN-account erbij en via Skydrive en Office de mogelijkheid tot het opslaan van bestanden of het online werken in Office-documenten. Maar er kunnen ook foto-albums worden aangemaakt, berichten worden achtergelaten etc. Allemaal zaken die je jongere kinderen nog niet wilt laten doen. Daarom is het zaak om bij het aanmaken van een e-mailadres het profiel aan te passsen.

Stap 1: zet profiel op 'Prive'
Hierdoor hebben aleen vrienden toegang tot de gegevens en activiteiten en is je zoon/dochter/leerling niet te vinden via zoekopdrachten. Ook is het profiel niet te zien (zie afbeelding hieronder).

Maar: dat is nog niet alles, het kan nog beter, lees daarom hieronder verder! In stap 3 is te lezen hoe je kunt bepalen wat gedeeld wordt en wie toegang heeft.


Klik op 'Opslaan' en ga naar stap 2

Stap 2: Geavanceerde privacyopties instellen
Bovenstaande stap heeft een deel van de gegevens al afgeschermd. Maar toegang tot foto-albums, Space, mappen etc. is daarmee niet geregeld. Handig is om dat nu te doen, zodra er in de toekomst mee gewerkt wordt, weet je in ieder geval dat de instellingen een veilig gebruik garanderen. Let op: ook hierbij kun je gebruik maken van de standaard keuzes van Microsoft. In stap 3 kun je echt per dienst bepalen wie toegang heeft en wat gedeeld wordt.

Na het klikken op 'Opslaan' in Stap 1, verschijnt onderstaand scherm.


Klik op de hyperlink naar 'geavanceerde privacyopties'. Onderstaand scherm verschijnt. Zet de instelling op 'Prive' en klik op 'Opslaan'. Verlaat de pagina niet, maar ga naar Stap 3.

















Stap 3: het echte werk
Klik na het opslaan op 'Geavanceerd'. Nu kun je echt alles dichtzetten. Een hoop zaken staan toch voor 'vrienden' open. Dit is o.a. iedereen die in het adresboek staat. Een mailtje van een 'vreemde', op de afzender klikken en opslaan in het adresboek is voldoende om die persoon toegang te geven tot een hoop prive-gegevens. In dit scherm kun je per dienst aangeven OF er iemand toegang heeft en tot wat er toegang te krijgen is. Omdat dit een hele pagina is met keuze-opties, is deze niet opgenomen in deze blog. De keuzes spreken voor zich.

Geen opmerkingen: